fbpx

Izlandon vezetni egész évben élmény. A téli időszakban, az időjárási körülmények következtében, az utak állapota sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és inkább készüljünk fel előre, hogy az álomutazásunk ne váljon rémálommá. Több tízezer kilométer vezetés van mögöttünk Izlandon, néhány hasznos tapasztalat és tipp tőlünk. Néhány ezek közül bármilyen autós utazásnál szükséges, de jó, ha most is leírjuk 🙂

1. Induláskor mindig csekkoljuk az útviszonyokat arra, amerre menni szeretnénk.

Számos hasznos weboldal van, ami akár óránkénti frissítésekkel ad tájékoztatást az utak állapotáról. Ilyen oldal a www.road.is  , vagy a www.safetravel.is   Ezeken az oldalakon bőven adnak tájékoztatást az utak különféle jellemzőiről (jeges, friss hó, jégfoltok stb.). Lezárt útra szigorúan tilos menni, még akkor se ha nincs ott senki aki ellenőrizné ezt, az életetek múlhat rajta.

2. Időjárás 

Ugyanezt tegyétek az időjárással. A www.vedur.is oldalon friss infókat találtok a várható időjárási körülményekről (szélhelyzet, csapadék). Nyilván kellemesebb tiszta időben, csapadékmentesen autókázni, de ne rettentsen el senki azért mert (főleg télen) rossz az idő, Izlandon minden előfordulhat. Legyünk óvatosak és figyelmesek.

3. Tartsuk be a szabályokat!

Mindig tartsuk be a vonatkozó sebességkorlátozásokat, sőt akár lassabban is haladhatunk, ha úgy érezzük ez szükséges. Télen érdemes jobban figyelni a követési távolságra, a lefagyott utakon a fékút hosszabb.

4. Fogjuk erősen az ajtókat!

Erős szélnél, amikor ki akarunk szállni az autóból, fogjuk az ajtót, könnyen kitépheti a kezünkből. Extra tipp: parkoljunk a kocsi orrával a széllel szemben 🙂

5.  Ne állj meg az út közepén fotózni

Ez minden évszakra érvényes, de télen fokozottan figyeljünk arra, hogy ha megállunk a semmi közepén, húzódjunk le az útról, még akkor is ha se közel se távol nem látható más autós. A rossz látási viszonyokban ez életveszély lehet. Vezetés közben meg pláne ne fotózgass (mármint a sofőr), extrém veszélyes.

6. Ablaktörlő lapátokat és gumikat mindig csekkoljátok indulás előtt

Ez a két alapvető fontosságú tartozékot nem árt rendszeresen indulás előtt ellenőrizni: gumikat, hogy megfelelő nyomás van bennük és az ablaktörlő lapátokat, hogy törölnek-e rendesen 🙂

7. Hidak

Az egysávos hidaknál csökkentsük a sebességünket, az az autó haladhat át először amelyik előbb odaér :), de az előzékenység és türelem itt sem hátrány.

8. Ráérsz.

Soha ne rohanj. Ráérsz. Odaérsz. Megvár.

9. Ha elakadtál

Ha lecsúsznál, kicsúsznál, bennragadsz, ütközöl… először is ne ess pánikba. Ha nagy a baj (sérülés van) elsőként a 112-őt hívd, ha kicsi akkor először az autókölcsönzőt, hogy mi a teendő. (pl. minket). Legtöbbször az arra járó turisták, farmerek, a közelben lévő lakosok is tudnak segíteni, hozzá vannak szokva.

Egyéb kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal az info@iloveiceland.hu email-en, vagy telefonon is akár, ha szeretnél tőlünk bérelni autót kedvezőbb áron, letéti díj és bankkártya nélkül, keresd fel az oldalunkat és írj, mikor milyen autóra van szükséged.

Standard autóink

4×4-es autóink

I Love Iceland Info Chat

Elakadtál a szervezésben? Nem tudod merre indulj Izlandon és miért? Szállástipp kell? Vagy programajánlat?

Kérdezz bátran, szívesen adunk tanácsot neked díjmentesen. Kattints a zöld chat ikonra a jobb alsó sarokban 🙂

Legfrissebb tippjeink

11 látnivaló, amit nem szabad kihagyni a Snaefellsness-félszigeten

11 látnivaló, amit nem szabad kihagyni a Snaefellsness-félszigeten

a:1. Gerðuberg bazalt sziklák Ezek a lenyűgöző bazalt oszlopok az 54-es úton találhatóak, 30 perces autóútra Borgarnestől, Reykjavík északi részénél.Az Észak-Írországban található Giant's Causeway-hez hasonlóan a Gerðuberg sziklák ősi lávaáramlatok által kialakított...