fbpx
Az angol nyelvű keresztény világban gyakran a Tizenkettedik Éjszakaként ismert Þrettándinn („tizenharmadikként”) jelzi Izland karácsonyi szezonjának végét. A karácsonyi mulatság 13 napja közül az utolsó, január 6-a a szezon utolsó napja – és nem csak azért, mert eddig lehet legálisan tűzijátékot fellőni Izlandon, vagy karácsonyi sört vásárolni, hanem mett a néphagyományok és mesék szerint a Þrettándinn sokkal, de sokkal furcsább és magasztosabb: a beszélő állatok, a vízi metamorfózisok, a meztelen táncok, a természetfeletti ajándékok és álmok ideje. Ez az, amit Helga Einarsdóttir, az Izlandi Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusa határidõnek vagy „két világ határának” nevez – nevezetesen a karácsony körüli szent évszakot és a most kezdõdõ újévet. Tehát íme tizenhárom dolog, amit tudnod kell Þrettándinnről:

1. Þrettándinn a „régi karácsony”

1528 körül a római katolikus egyház úgy döntött, hogy a rómaiak által i.e. 46 körül bevezetett Juliánus-naptárról áttér a ma is használatos Gergely-naptárra. A Julianus-naptár megpróbálta lekövetni a nap évfordulót, de a naptárszerkezet kisebb pontatlanságai – alapvetően néhány perc, amit a napforgásban nem vettek figyelembe – négy évszázadonként nagyjából három-négy napos eltolódáshoz vezettek. Ez azt jelentette, hogy a fontos katolikus ünnepek, mint például a Húsvét az idő múlásával más időpontra esett, amit az egyház egyáltalán nem szeretett. A Gergely-naptárra való áttérés, kevesebb szökőévet tartalmaz, mely Izlandon, 1700-ban, 11 naptári nappal kevesebbet tartalmazott, mint a Julianus-naptár.

Gyakorlatilag ez azt jelentette, hogy az ünnepek jelentősen eltolódtak a 18. századi izlandiak által „új stílusú” naptárnak nevezett naptár érkezése után. Így a Karácsony a január 6-ról december 25-re változott. Így aztán még a 19. század végén Þrettándinnt „régi karácsonyként” ismerték.

2. Þrettándinn is Második Szilveszter

A naptári eltolódásokkal és dátumokkal kapcsolatos zűrzavar mellett sok, az ünnepekkel kapcsolatos folklór is összezavarodott időközben. Nagyon sok természetfeletti esemény és hagyomány, amely eredetileg Izlandon a szilveszterhez kapcsolódott, idővel átkerült Þrettándinn-ra. „Karácsony utolsó napja gyakran másodsorban szilveszterként is szolgált – írja Árni Björnsson etnológus –, amikor is lehet ünnepeket tartani, ha szilveszterkor kedvezőtlen az időjárás.

3. Itt az ideje a máglyáknak és az elf táncoknak

Az izlandiak mindig a legtöbbet hozzák ki a Szilveszterből és a Þrettándinnből, és legnkább pirotechnikai őrületben vannak: rendszeresen építenek hatalmas máglyákat szilveszterkor és Þrettándinn-kor is. A máglyákkal dicsőítik az összes tündért és manót, akik állítólag Þrettándinn neki indulnak, hogy helyi ünnepségeken megválasszák a tündérkirálynőket és a királyokat, akik „elf táncokat” vezetnek a tűz körül. A manótánc hagyományai a „Nýársnóttin” vagy „Szilveszter” című népszerű színműből eredhetnek, amelyet Indriði Einarsson írt 1907-ben, és amelyben először a tündék királya és királynője szerepelt.

4. A Þrettándinn jó alkalom az álmokra

A Þrettándinn egyúttal a Vízkereszt kezdetét is jelzi, a keresztény ünnepet, amely arra az éjszakára emlékezik, amikor Jézus születését álomban vagy látomásban kinyilatkoztatták a három bölcsnek. Így néhány helyi hagyományban, például Grímsey északi szigetén, Þrettándinnt „A nagy álmodozó éjszakának” nevezik. Az ezen az éjszakán látott álmaidat nagyon komolyan kell venni, mert ezek a jövőre nézve rejthetnek nyomokat.

5. Tehenek beszélnek a Þrettándinn

Þrettándinn estéjén sok népmese írja, hogy a tehenek hirtelen megszólalnak. De bár ennek a történetnek számos változata létezik – egyes verziókban például kifejezetten héberül beszélnek –, egy dolog biztos: ha a tehenek beszélnek, akkor nem akarod hallgatni. Jón Árnason (Izland egyszemélyes Grimm testvérei) által összegyűjtött egyik változatban egy tehénpásztor álldogál az istállóban, miután munkája befejeződött Þrettándinn. Éjfél körül a tehenek mind felállnak, és értelmetlen rímszóval kezdenek beszélni egymással, amivel állítólag megőrjítenek mindenkit, aki meghallja őket. A tehénpásztor megszökik, mielőtt teljesen elveszítené az eszét, de nyilvánvalóan másnap nem tudja bebizonyítani meséjét senkinek. Más változatokban azonban a tehénpásztor nem ilyen szerencsés, és megőrül, ha hátborzongató marhaköltészetet hallgat.

6. A fókák emberi alakot öltenek, lemeztelenednek

Sok népmese szól arról, hogy a fókák emberré változnak Szilveszterkor és Þrettándinn-kor. Az egyik lenyűgöző változatban a fókák valójában egy ősi fáraó seregének állati inkarnációi, akik a Vörös-tengerbe fulladtak, miközben Mózest és a zsidókat üldözték Egyiptomból. A vízbe fulladt katonák fókákká váltak, de csontjaik olyanok maradnak, mint az emberi csontok. Így évente egyszer emberré válnak, levetik a bőrüket és meztelenül táncolnak a strandokon.

Az egyik nagyon híres mesében (amelyet Jón Árnason is gyűjtött) egy férfi sétál a tengerparton, és sok fókabőrt lát a parton heverni. Az egyiket hazaviszi, és egy ládába zárja. Később felfedez egy gyönyörű meztelen nőt, aki ugyanazon a parton sír, mert elvették a bőrét, és nem tud visszatérni a tengerbe. Hazaviszi, feleségül veszi, sok gyerekük lesz, de a fókabőrt elzárva tartja, hogy soha ne tudjon megszökni. Egy napon azonban elfelejti elvinni a láda kulcsát, a nő pedig visszakapja a bőrét, és visszatér az óceánba.

7. Þrettándinn a tündérek és manók költözési napja

Gyakran úgy gondolják, hogy Þrettándinn az a nap, amikor a tündérek és manók elhagyják jelenlegi lakásukat, és új otthonra lelnek. Egyes hagyományok szerint a lakók körbejárják az otthont, és a család további jó közérzetét kérik, miközben a beérkező szellemek és a távozni vágyók továbbmennek.

8. Ez az utolsó nap, hogy lássunk egy Yule Lad-et

A Þrettándinn ideje „búcsút venni a szellemektől” – mondja Terry Gunnell folklorista. Tehát ahogy a tündérek szabadságot vesznek ki, és a tündék házhoz költöznek, úgy az utolsó Yule Lad is elhagyja a várost. Izland tizenhárom Yule Ladje egyenként érkezik a karácsonyt megelőző napokon, majd egyenként távozik a következő tizenhárom napon. Az utolsó Yule Lad, aki távozik, Kertasníkir, vagyis „gyertyakoldus”.

9. Jó alkalom kiülni egy kereszteződésbe

Ha szeretnél találkozni a Þrettándinn röpködő mágikus lények egyikével, akkor a legjobb megoldás, ha leülsz egy útkereszteződésre és vársz. Sok népmesében az útkereszteződésben ülő emberekkel tündék találkoznak, akik aranyat, ételt vagy másodlátást ajándékoznak nekik. Egyes történetekben a tündék egész éjjel ajándékokkal csábítanak, de nem szabad elfogadnod azokat. Ha kibírod az éjszakát úgy, hogy semmit sem fogadtál el, az elfek minden kincsüket maguk mögött hagyják. Ha napfény előtt veszi át az ajándékokat, megőrülhet. De Terry általában azt mondja: „Ha jól bánsz velük, akkor jól fognak bánni veled. „Ez üzlet”

10. A víz varázslat

Egyes népmesék szerint a víz borrá változik Þrettándinn-kor, mások szerint a harmat különösen erős ezen a napon.

11. Az ismeretlen láthatóvá válik, néha áldozattal

„Ha valami el van rejtve előtted – mondja Helga –, az megnyílik előtted a Þrettándinn-kor.” Az egyik példamutató mese szerint egy pásztornak különösen nagy sikere van állatai télen életbentartásában. A tél során többször is eltűnik, és soha senkinek nem árulta el, hol járt. Az egyik Þrettándinn-kor, egy kíváncsi gazda követi a pásztort, és rájön, hogy egy rejtett völgybe utazik, amely még a télen is zöldell. Ennek a felfedezésnek azonban ára van: az egyik völgylakó megátkozza a gazdát kíváncsisága miatt, aki három nappal később meghal.

12. Ez a karácsonyi dekoráció utolsó napja

Valószínűleg elfáradtál a sok máglyagyújtástól és a mulatságtól, de ne lazsálj, és ne hagyd a karácsonyfákat és a díszeket a ház körül a következő hónapban. Egyesek balszerencsének tartják, ha január 6-a után fent tartják a karácsonyi kellékeket.

13. Ideje abbhagyni a karácsonyi mulatozást és inkább játszani

Hagyományosan Þrettándinn az utolsó nap, amikor az emberek jóllakhatnak a karácsonyi dekadenciákkal. Így az izlandiak „kiégették” a karácsonyt a gyertyák maradványainak kioltásával, „felfalták” a szezont az összes maradékkal, és hosszú kártyajátékokkal „játszották” a napot.

Forrás: https://grapevine.is

Standard autóink

4×4-es autóink

I Love Iceland Info Chat

Elakadtál a szervezésben? Nem tudod merre indulj Izlandon és miért? Szállástipp kell? Vagy programajánlat?

Kérdezz bátran, szívesen adunk tanácsot neked díjmentesen. Kattints a zöld chat ikonra a jobb alsó sarokban 🙂

Legfrissebb tippjeink

11 látnivaló, amit nem szabad kihagyni a Snaefellsness-félszigeten

11 látnivaló, amit nem szabad kihagyni a Snaefellsness-félszigeten

a:1. Gerðuberg bazalt sziklák Ezek a lenyűgöző bazalt oszlopok az 54-es úton találhatóak, 30 perces autóútra Borgarnestől, Reykjavík északi részénél.Az Észak-Írországban található Giant's Causeway-hez hasonlóan a Gerðuberg sziklák ősi lávaáramlatok által kialakított...

9 hasznos tipp a téli vezetéshez Izlandon

9 hasznos tipp a téli vezetéshez Izlandon

Izlandon vezetni egész évben élmény. A téli időszakban, az időjárási körülmények következtében, az utak állapota sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és inkább készüljünk fel előre, hogy az álomutazásunk ne váljon rémálommá. Több tízezer kilométer vezetés van...