fbpx

11 látnivaló, amit nem szabad kihagyni a Snaefellsness-félszigeten

jan 14, 2023, szo 10:01

a:1. Gerðuberg bazalt sziklák

Ezek a lenyűgöző bazalt oszlopok az 54-es úton találhatóak, 30 perces autóútra Borgarnestől, Reykjavík északi részénél.Az Észak-Írországban található Giant’s Causeway-hez hasonlóan a Gerðuberg sziklák ősi lávaáramlatok által kialakított magas hexagonális oszlopokból állnak. Távolról szilárd falnak tűnnek, de közelről a precíz geometrikus szimmetria egyszerűen lenyűgöző.

2. Ölkelda ásványvíz

Az Ölkelda Farm szintén az 54-es úton található és egy természetes ásványi forrást rejt, amelynek vizét sokféle egészségügyi poblémára jótékony hatásúnak tartják. Az ásványvíz, amely gazdag vasban és amely a környező talajt világos vörösre festette, publikus csapból hozzáférhető – bár a látogatókat arra kérik, hogy hagyjanak valamennyi pénzt a adománydobozban.

3. Fókák Ytri Tunga parton

Ytri Tunga egy Snæfellsnes déli partján található partszakasz, amely arany színű homokjáról híres, amely ritka Izlandon. A legfontosabb vonzereje a gyönyörű óceáni táj mellett, az itt élő fókakolónia. Látogass el júniusban vagy júliusban, hogy a legnagyobb eséllyel láthasd a helyi fókákat, ahogy a fekete sziklákon pihennek a nyári napfényben.

Ytri Tunga nagyon könnyen elérhető az 54-es útról. Egy kisebb út vezet egy parkolóhoz, ami egy rövid sétára van a parttól.

4.  Lýsuhólslaug fürdő

Ez a szabadtéri úszómedence tökéletes hely a hosszú autóút vagy egy délutános túra utáni pihenéshez. Az itt található medence ásványvize geotermikus forrésból táplálkozik és gazdag algában, ami egy különleges zöld színt ad neki. A magas ásványi tartalmú vizet jótékony hatásó a bőrre is.

5. Búðakirkja, a fekete templom

A Snæfellsnes-félsziget egyik legnépszerűbb turistalátványossága a Búðakirkja, egy kis fekete fatemplom, melyet 1987-ben építettek újjá az eredeti 18. századi épület helyén. A templom maga is látványos, de ami miatt a Búðakirkját nem lehet kihagyni, az az impozáns környezete. A templom körül egy régi lávamező terül el, amely barázdált fekete sziklaképződményekkel van tele. Ebben a misztikus tájban  a templom úgy hat, mintha mesében lennénk.

6. Rauðfeldsgjá szurdok és a Sönghellir barlang

Arnarstapi faluhoz közel, az 574-es út metén található ez a két természeti látványosság, melyeket érdemes felfedezni.

Rauðfeldsgjá szurdok egy mély hasadék, amely az izlandi sagák kulcsfiguráinak történeteiben is szerepel. A völgy legjelentősebb karaktere Bárðar Snæfellsáss, egy félig ember, félig troll, aki valaha uralta ezeket a területeket, és azt mondják, hogy őrző szellemként él tovább.

Az úton tovább, a Sönghellir-barlang további bepillantást enged Izland gazdag történelmébe. A Sönghellir (a „daloló barlang”) remek akusztikával rendelkezik, és híressé tette a visszhangja miatt. A barlangban századokkal ezelőtti graffitik is találhatóak, még két 18. századi utazó neve is. A Sönghellir-nek is kapcsolata van az izlandi legendákkal. Úgy tartják, hogy Bárðar Snæfellsáss egyszer menedéket talált ebben a barlangban.

7. Arnarstapi falu

Ez a történelmi falu valaha fontos kereskedelmi állomás volt, és bár népessége az évek során lecsökkent, még mindig kulcsfontosságú turisztikai célpont a lenyűgöző természeti szépség, a bájos épületek és az izlandi mitológiával való kapcsolata miatt.

Bárðar Snæfellsáss otthona, Arnarstapi tele van legendával. Még egy Bárðar nevű kőszobrot is találhatunk itt, a jelenkori művész, Ragnar Kjartansson alkotásaként.

Az itteni tájakat a Snæfellsjökull vulkán láva formálta. Az Arnarstapi sziklafalak – melyek otthonai a sarki cséreknek, kittiwake-eknek és sirályhojszáknak – pazar kilátást nyújtanak a bazalt oszlopokra, tengeri boltívekre és barlangokra. Arnarstapi „központját” a Stapafell, egy gúlára emlékeztető hegy uralja, mely tökéletes hátteret ad a cuki kis házaknak.

8. Snæfellsjökull Nemzeti Park

A Snæfellsnes látogatása során nem szabad kihagyni a Snæfellsjökull Nemzeti Parkot. A hatalmas park az egész Snæfellsnes nyugati végét átfogja, beleértve a lávamezőket, barlangokat, fekete homokos strandokat, bazalt sziklákat és természetesen a Snæfellsjökull gleccsert és vulkánt.

A gleccserrel borított vulkán, mely formálta a környező tájakat, Jules Verne: Utazása a Föld középpontja felé című regényének helyszíneként is ismert.

Érdemes felkeresni a Londrangar kilátópontot, ahol a bazalt tengeri oszlopokat formált, a Djúpalónssandurt, az egyik legismertebb izlandi fekete homokod partot. Ha nem vagyunk  klausztrofóbok, meglátogathatjuk a Vatnshellir barlangot is, mely egy 8000 éves lávacsatorna.

A Snæfellsjökull Nemzeti Parkban található legfontosabb látványosságok többsége könnyen megközelíthető az Útnesvegur úton, az 574-es úton.

9. Kirkjufell-hegy

A Snæfellsjökull Nemzeti Parkon kívül a félsziget legjelentősebb földtani helyszíne a Kirkjufell hegy, amely a Trónok harca forgatási egyik helyszíne is volt.

A Snæfellsnes északi partján található ez a különleges hely, amelynek neve, „Templomhegy” az oltár-szerű alakjáról származik, és az ország egyik leggyakrabban fényképezett helye. A Kirkjufell látványához hozzájárul a közeli vízesés, Kirkjufellsfoss is. Bár relatíve kicsi, ez a vízesés a heggyel együtt páratlan szépségű. Különösen festői a téli hónapokban, amikor még a sarki fény is megjelenik.

A Kirkjufell körüli ösvény remek hely a könnyű sétákra és a helyi flóra megfigyelésére.

10. Bjarnarhöfn Cápamúzeum

Ha valóban autentikus izlandi falusi élményt szeretnél, akkor ne hagyd ki a Bjarnarhöfn Cápamúzeumot, amikor az 54-es út mentén autózol keleten. Ez a különös kis múzeum egy működő élelmiszerfeldolgozó vállalkozás – a család, amelyik tulajdonolja, generációk óta készít hákarl-t (fermentált cápa).

Látogass el a múzeumba, és megismerheted ezt az ikonikus izlandi „finomság” történetét, és még kóstolhatsz is belőle – ha hajlandó vagy rá!

11. Stykkishólmur

Stykkishólmur az egyik nagyobb település a Snæfellsnesen, mely híres a forgalmas kikötőjéről, a hagyományos házairól és a számos turisztikai látványosságról.

A Breiðafjörður-öbölben található város lenyűgöző kilátást nyújt a környező szigetekre, és kompjáratot üzemeltet a Nyugat-fjordokba.

A városban található néhány látványosság, mint például a Vulkán Múzeum, amely egy helyi vulkanológus projektje, és a Víz Könyvtára, amely egy lenyűgöző művészeti installáció üvegcsövekből, megtöltve  Izland több gleccseréből szármvazó olvadt vízzel.

LEGFRISSEBB TIPPJEINK

9 hasznos tipp a téli vezetéshez Izlandon

Izlandon vezetni egész évben élmény. A téli időszakban, az időjárási körülmények következtében, az utak állapota sokkal nagyobb odafigyelést igényel, és inkább készüljünk fel előre, hogy az álomutazásunk ne váljon rémálommá. Több tízezer kilométer vezetés van...

AJÁNLOTT AUTÓINK

I Love Iceland Info Chat

Elakadtál a szervezésben? Nem tudod merre indulj Izlandon és miért? Szállástipp kell? Vagy programajánlat?

Kérdezz bátran, szívesen adunk tanácsot neked díjmentesen. Kattints a zöld chat ikonra a jobb alsó sarokban 🙂