◄ Vissza a utazási tippekhez
Mit egyél Marokkóban? 10 hagyományos étel, amit ki kell próbálnod!
Van az az ország, ahol nem elég csak nézelődni, fotózni meg szuveníreket hazahozni. Marokkó pontosan ilyen hely: itt a teljes élményt az adja, amit megkóstolsz. Nem csak a fűszerek illata szippant be a bazárokban, hanem az első falat tajine után már tudni fogod: ez az utazás ízlelésből is szól.
Én így jártam. Az első nap még óvatos voltam – aztán egy mentateás vacsora után már semmi nem állított meg. Íme az én kedvenc marokkói ételeim listája, amit szerintem te se hagyj ki!
![]()
1. Tajine – A marokkói ízek koronázatlan királya
Ha Marokkóban csak egyetlen dolgot eszel, az legyen tajine. Nehéz is lenne elkerülni, hisz mindenhol ott van: éttermekben, utcai standokon, riádok belső udvarán. Egy kerámiatányérban, kúpos fedő alatt párolódik lassan a hús (bárány, csirke, hal), zöldségek, fűszerek. A legemlékezetesebb nekem egy citromos-olívás csirke tajine volt Marrákesben, ami után konkrétan el akartam kérni a nagymama receptjét. (Nem adta oda.)
2. Couscous – Pénteken kötelező!
A kuszkusz a marokkói vasárnapi húsleves – csak itt pénteken készül, nagy tálakban, családi körben. Gőzölt kuszkusz, zöldségek, hús vagy csirke, a tetején karamelizált hagyma és mazsola. Én egy helyi étkezdében ettem először – a tulajdonos szerint „egy jó pénteki kuszkuszban megáll a kanál”. Igaza volt.
3. Harira leves – Melengető fűszeres csoda
Ramadán idején kihagyhatatlan, de év közben is sok helyen megtalálod. Paradicsomos alap, csicseriborsó, lencse, tészta, apróra vágott koriander. Egy kiadós tál harira után én estig nem éheztem meg – főleg, ha mellé jött a frissen sült kenyér.
4. Pastilla – Édes vagy sós? Mindkettő egyszerre!
Az első pastillám előtt szkeptikus voltam. Ropogós réteslapban mandulás csirkehús, édes fahéjas cukorral megszórva? Aztán beleharaptam, és nem értettem, eddig hogy éltem nélküle. Fes híres a pastillájáról, ott érdemes kipróbálni.
5. Grillezett bárány – Egyszerű, de tökéletes
Djemaa el-Fna téren már messziről csalogat a húsok illata. Báránynyárs, apró húsgolyók (kefta), vagy egy jó bárányborda… A trükk: nézd meg, hol eszik sok helyi, ott biztosan jó. Friss kenyérrel, sült paprikával teljes a boldogság.
6. Mechoui – Egészben sült bárány, lakomák királynője
Külön említést érdemel a mechoui: lassú tűzön sült egész bárány, kívül ropogós, belül omlós. Ezt általában ünnepi alkalmakkor készítik, de néhány étteremben is kapható. Nekem az volt a „nagy pillanat”, amikor kézzel, friss kenyérrel szedtük szét a szaftos falatokat.
7. Maakouda – A tökéletes street food
Képzeld el a tökéletes krumplis pogácsát, de marokkói fűszerezéssel, olajban aranybarnára sütve. Ez a maakouda, amit főként utcai árusoknál találhatsz meg olcsón. Gyors, kiadós és hihetetlenül finom. Én például az utolsó nap minden pénzem maakoudára költöttem. Nem bántam meg.
8. Tanjia Marrakchia – A lassú főzés művészete
Ez nem tajine, hanem tanjia: agyagedényben, kemencében órákig párolt marhahús, fűszerekkel, savanyított citrommal. Marrákes specialitása. Az egész város illatozik tőle péntek délutánonként. Ha látod a „tanjia” feliratot, ne habozz!
9. Zaalouk – Fűszeres padlizsánkrém
Ha szereted a padlizsánt, Marokkóban imádni fogod a zaaloukot. Fokhagymás, fűszeres padlizsánkrém, köretként vagy előételként friss kenyérrel. Nekem ez volt a tökéletes „megálló” a nagy húsos lakomák között.
10. Mentatea – Több, mint egy ital, egy rituálé
Oké, ez nem étel, de kihagyhatatlan. Édes, erős, mentás, néha pofátlanul cukros – ez a marokkói mentatea. Az egész étkezés ritmusát ez adja meg: érkezéskor köszönt, evés után lecsendesít. Meg fogod tanulni szeretni, vagy legalábbis függője leszel. Én például Marrákes után otthon is mentás csészékkel próbáltam pótolni az élményt… nem ugyanaz, de nosztalgiára jó.
+1 Tipp: Ne csak éttermekben kóstolj! A piacokon frissen sült kenyeret, olívabogyót, édességeket, aszalt gyümölcsöket találni fillérekért. Nekem a legjobb falatok a legkisebb standokon voltak.
◄ Vissza a utazási tippekhez
Legfrissebb tippjeink
Szilveszteri utak 2025
Grúzia
Marokkó Szilveszter
8 nap / 7 éjszaka
Bővebb információ ➙