fbpx

A klánok földjén – körutazás a Skót Felföldön (8 nap/7 éj)

 

Kiemelt látnivalók

 • Edinburgh belváros
 • Rossylin-kápolna, Forth Bridge
 • Bamburgh, Lindisfarne, Stirling
 • Glencoe, Glenfinne-viadukt
 • Eilean Donan vár
 • Skye-sziget, Old Man of Storr szikla
 • Dunvegan-kastély, Neist Pointi világítótorony
 • Trotternish-hegy Talisker Whiskey
 • Loch Ness, Fort Augustus, Scone
Időpontok

2024 TAVASZ-NYÁR
2024. május 18-25
2024. június 22-29.
2024. július 20-27.

Részvételi díj

2150 EUR / fő

 • Egyágyas felár kérhető, ennek költsége: 85 EUR/éjszaka
 • Félpanziós ellátás: 40 EUR/vacsora

Mit tartalmaz a részvételi díj?

 • szállásokat 7 éjszakára szállodában (saját fürdőszobás, két ágyas szobák)
 • minden nap bőséges reggelit
 • magyar nyelvű csoportvezetést
 • minden transzfert
 • szervezési költséget

Mit NEM tartalmaz a részvételi díj?

 • repülőjegyet
 • egyéb étkezést
 • belépődíjak
 • biztosítás

Skóciai egy hetes körutazásunkon összefűztük a történelmi-kulturális-szellemi hátteret a távoli misztikus Felföld vadságában szép vidékeivel. Átszeljük Skóciát az angol-skót határtól, Berwicktől egészen az északnyugati Hebridákig, Skye csodás és megfizethetetlen szigetéig. A skót nemzet történetét a legjelentősebb helyszíneken ismerjük majd meg, kezdve a vikingek Lindisfarne-i partraszállásától, a Wallace felkelés és függetlenségi csaták helyszínén át, Stirlingig és a középkori Skót királyság koronázó sziklatrónjáig, Sconeig mindenhová ellátogatunk.

Skócia ismert és félt vadromantikája, ahová jobbára csak elszánt túrázók vagy fotósok vetődnek, a Felföld misztikus ködbe és esőbe rejtőző világát nekünk nem elképzelnünk kell majd… Mert természetesen megtaláltuk a módját, hogy a Skót-felföld nehezen elérhető és bejárható határát a legkisebb kényelmi kompromisszummal valósíthassuk meg. Eljutunk, és több napot töltünk majd el az ikonikus Skye-szigeten is ahol minden valamirevaló kincset felkeresünk. Azoknak ajánljuk leginkább, akik kis csoportban szeretnek utazni, mert a helyszín hangulatát, a rászánható időt és a rugalmasságot fontosnak tartják és értékelik, hogy nem a könnyen elérhető minimumot céloztuk meg.

Részletes útvonalleírás
Első nap - Érkezés Skóciába

Érkezés a kora esti órákban Edinburghbe, Skócia fővárosába. A poggyászok felvétele után elfoglaljuk a szállásunkat Edinburgh belvárosában.

Második nap - Edinburgh legszebb látnivalói

Első napunkat Edinburghre szánjuk, hiszen mint Skócia fővárosa, gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. Első programunk nem lehet más, mint az Edinburgh Castle, a város jelképe, benne a koronázási ékszerekkel, és lenyűgöző kilátással a város minden pontjára. Ezután végisétálunk a Royal Mile-on mely a várat köti össze a Holyroodhouse Palotával, a brit királyok rezidenciájával, melyet I. Dávid skót király még kolostorként alapította 1128-ban. Kora délután kisbuszunkba ülünk és felkeressük az Edinburgh -hoz közeli, 15. században épült Rosslyn-kápolnát, mely a Da Vinci-kód című regényben is kiemelt figyelmet kapott, majd Queensferrybe megyünk a Firth of Forth tengerszoroshoz, Skócia talán legikonikusabb építményéhez, a Forth Bridge hídhoz. Napunkat egy esti belvárosi sétával zárjuk (Calton Hill, Princess Street, Scott Monument).

Harmadik nap - Vikingek nyomán - Bamburgh, Lindisfarne, Stirling

Reggeli után elmerülünk Skócia kiemelt történelmi helyszíneinek felfedézésben. Utunk első állomása a világhíres északkeleti erőd, a tengerparti Babenburg (Bamburgh) és a szent kolostor, Lindisfarne romjai. Lindisfarne szigete volt az első, ahová a vikingek elsodródtak, rajtaütésük olyan sikeres volt, hogy 100 év is kevés volt hozzá, hogy a brit szigetvilág (és Európa) elvegye az északiak kedvét a délnyugati kalandoktól. Délutáni állomásunk Stirling, Skócia egyik legjelentősebb és legjobban megőrzött kastélya, mely, kulcsszerepet játszott a skót történelemben: stratégiai helyszín volt a különböző időszakokban, például a 13. és 14. századi Függetlenségi Háborúk során az angolok ellen, és számos skót uralkodónak szolgált királyi rezidenciaként, beleértve Máriát, Skócia királynőjét. Wallacetól a Bruce-okig a legjelentősebb függetlenségi csaták mind a környéken zajlottak. Bannockburn, a Wallace torony és főként a Stirlingi vár lesz a díszlet Skócia történetéhez. 

Negyedik nap - Glencoe, Glenfinnen és Eilean Donan-kastély

Reggeli után elindulunk a Felföld szívébe. Olyan ikonikus tájon autózunk, ahol számos fotóstopot teszünk majd, így Glancoe hegyvidéke vagy Glenfinnen híres (Harry Potter filmekből) viaduktja sem maradhat ki a napi megállókból. Estére Skócia legtöbbet fotózott várához érkezük. Az Eilean Donan közelében alszunk, így reggel és este is élvezhetjük majd a Loch Alsh és a drámai hegyvidék kínálta kontrasztokat, háttérben a Skyre vezető híddal vagy a világhírű várral. 

Ötödik nap - Skye-sziget - Old Man of Storr, Dunvegan, Neist Pointi

Reggeli után északra indulunk és a legismertebb Skye-szigeti látványt keressük majd. A Storr sziklaszirtjeit alulról, a tóról és fenntről is megcsodáljuk. A nap második felében felkeressük a Macload-klán székhelyét, Dunvegan kastélyát. A több mint 800 éves kastély az ország egyik leglátogatottabb történelmi emlékhelye, magán viseli a történelmi korok stílusait, furcsa egyvelegét alkotva. A múzeummá alakított többszintes épület termeiben John MacLeod, a MacLeod klán jelenlegi vezére őrzi családja kincseit. Naplemente előtt már a Neist Pointi világítótoronynál kirándulunk. 

Hatodik nap - Skye-sziget - Trotternish, Quirang, Talisker Whiskey

Reggeli után Trotternish hegygerincéhez utazunk. Itt nem leszünk rest és két kirándulást teszünk amjd. A Quirang sziklák körüli epikus panorámákra először a „titkos” domboldalon felbattyogunk a gerincre és csak délben leszünk a szíklatornyok között. Szép idő esetén a félsziget legészakibb pontjára Hubba Ruinish bazaltorgonáit és Duntulum várromjától már szabad szemmel is szépen kirajzolódik majd a Külső-Hebridák szigetei. Különösen Harris. A napot a Felföld leghíresebb Whiskey lepárlójában zárjuk Taliskerben. 

Hetedik nap - Loch Ness, Fort Augustus, Scone

Reggeli után pótoljuk ami kimaradt, majd visszatérünk a főszigetre és Loch Ness tavánál kinyújtjuk lábainkat. Napunkat Scone kis  városában zárjuk, Perthtől északra. Valamikor Skócia fővárosának tekintették, hiszen itt koronázták a skót uralkodókat. Eredetileg a Scone-i palota mellett volt, de ma tőle fél mérföldre keletre található. A településről kapta nevét a scone-i kő.

Nyolcadik nap - Indulás haza

Reggeli után Edinburgh felé vesszük az irányt, de még belefér a Flakirk Wheel vizi átemelő, a The Kelpies lovas szobrai is, és egy rövid szabad program Edinurghben a reptéri transzfer előtt.

Szállások – szállodai elhelyezés reggelivel

Körutazásainkon a szállások változatos helyszíneken találhatóak. Minden éjszakát más-más szállodában vagy panzióban töltünk. A szállások két- vagy háromágyas szobákkal rendelkeznek, melyekhez saját fürdőszoba is tartozik. A szállásokon kérhető egyágyas szoba, felárral.

A körút során az alábbi partnerszállodákban töltjük az éjszakákat alábbi szállások:

1. Leonardo Edinburgh Murrayfield (https://www.leonardohotels.co.uk/hotels/edinburgh/leonardo-murrayfield)
2. Leonardo Edinburgh Murrayfield (https://www.leonardohotels.co.uk/hotels/edinburgh/leonardo-murrayfield)
3. Stirling Highland Hotel (https://www.stirlinghighlandhotel.co.uk/)
4. Kyle Hotel (https://bespokehotels.com/)
5. Hame on Skye (https://hameonskye.com/)
6. Hame on Skye (https://hameonskye.com/)
7. Holiday Inn Express Perth (https://www.ihg.com/holidayinnexpress/hotels/gb/en/perth

Javasolt repülőjárat

► ODAÚT

Wizzair (www.wizzair.com)
Budapest – Edinburgh

◄ VISSZAÚT

Wizzair (www.wizzair.com)
Edinburgh – Budapest

 
Útvonaltérkép