◄ Vissza a utazási tippekhez

Ízletes Izland: Helyi specialitások, amelyeket mindenképp kóstolj meg

Izland

Ha Izlandra utazol, nemcsak a lélegzetelállító tájak és a gejzírek miatt érdemes izgatottnak lenned, hanem a helyi ízek miatt is! Persze, az izlandi konyha néhány fogása első hallásra kihívásnak tűnhet (érlelt cápahús, bárki?), de hidd el, van itt olyan finomság is, amitől garantáltan megnyalod mind a tíz ujjad. Összegyűjtöttük a kihagyhatatlan ételeket és a legjobb helyeket, ahol megkóstolhatod őket!

1. Bæjarins Beztu Pylsur – A hot dog, ami legendává vált

Ha csak egyetlen dolgot eszel Reykjavikban, az legyen egy hot dog! A Bæjarins Beztu Pylsur standnál olyan sorok kígyóznak, mintha aranyat osztanának, pedig csak egy virsliről van szó… vagy mégsem? Ez az izlandi hot dog bárány-, sertés- és marhahús keverékéből készül, és olyan feltétekkel pakolják meg (pirított és nyers hagyma, remulád, édes barna mustár, ketchup), hogy az első falat után máris megérted, miért állt itt sorba Bill Clinton is.

2. Friðheimar – Paradicsom minden mennyiségben

Képzeld el, hogy belépsz egy hatalmas melegházba, ahol minden a paradicsomról szól. A Friðheimar farmon geotermikus energiával nevelik a legzamatosabb paradicsomokat, és az itt található étteremben a levestől kezdve a koktélokig minden paradicsomalapú. A paradicsomlevesük korlátlan kenyér fogyasztással érkezik, és garantáltan nem akarsz majd máshol ebédelni.

3. Reykjavík Chips – A sültkrumpli mennyországa

A világ tele van sültkrumplis helyekkel, de a Reykjavík Chips valahogy mégis más szintet képvisel. Vastag, tökéletesre sült krumplijaikat isteni házi szószokkal párosíthatod, legyen az klasszikus aioli vagy izlandi remulád. Ha kell egy kis szénhidrátlöket a hideg izlandi időjárásban, akkor ez a hely kihagyhatatlan!

4. Hákarl – A bátor ínyenceknek

Ez az érlelt cápahús a világ egyik leghírhedtebb étele – nem véletlenül. Az izlandiak úgy tartják, hogy ha le tudsz nyelni egy falatot könnyek és kétségbeesés nélkül, akkor igazi viking vagy. A hús fermentálási folyamata olyan szagokat eredményez, hogy még az elszánt gasztrokalandorok is megkönnyezik. Ha meg akarod kóstolni, a legjobb hely rá a Bjarnarhöfn Shark Museum, ahol egy feles Brennivín (az izlandi köményes snapsz) segít leküzdeni az első harapás traumáját.

hakarl, fermeted shark in Iceland

5. Kjötsúpa – A szívből melengető bárányleves

Ha egy kis melegségre vágysz a hideg izlandi szelekben, a kjötsúpa a legjobb választás. Ez a tartalmas, zöldségekkel és puha bárányhússal készült leves minden falatjában az izlandi hagyományokat hordozza. Ha igazán autentikus verziót szeretnél, keresd a vidéki éttermekben vagy a reykjavíki Íslenski Barinn-ban, ahol házias, ízekben gazdag verziót készítenek.

6. Skyr – Az izlandi fitnesztitok

A skyr úgy néz ki, mint a joghurt, de valójában egy magas fehérjetartalmú, sűrű tejtermék, amit az izlandiak már több mint ezer éve fogyasztanak. Tökéletes reggelire, nassolásra, sőt még desszertnek is. Ha szeretnéd a legfinomabb verziót kipróbálni, próbáld ki friss bogyós gyümölcsökkel és mézzel – egyszerű, de tökéletes!

Pylsur Icelandic hot dog on the road
7. Benzinkutak és meglepetések

Izlandon nem mindig találni éttermet ott, ahol megéheznél, de a benzinkutak meglepően jó minőségű ételeket kínálnak. Például a N1 és az Olís láncoknál szinte mindig találsz hot dogot, meleg levest, vagy egy jó hamburgert, de előfordulhat az is, hogy egy kiállításba, vagy éppen a péksüti mennyországba botlasz.

8. Rejtett gasztro kincsek az úton

A nagyobb főutakról érdemes letérni, mert eldugott falvakban fantasztikus kis éttermek lehetnek. Például a Sægreifinn Reykjavik kikötőjében híres a languszta levesről, de kevésbé ismert helyeken, mint Kaffi Krús Selfossban vagy Havari Djúpivogurban, elképesztő helyi fogásokat találhatsz.

Vidéki farmok – Sok vidéki farm saját kávézóval vagy étteremmel is rendelkezik, ahol friss alapanyagokból készült ételeket ehetsz. Például a Vogafjós Farm Resort a Mývatn-tó mellett, ahol a tehenészet mellett mennyei tejtermékeket és húsételeket kóstolhatsz.

Horgászfalvak meglepetései – Ha szereted a tengeri herkentyűket, néhány kis falu kikötői éttermében elképesztően friss halételeket próbálhatsz ki. Pl. Tjöruhúsið Ísafjörðurban, amely egy eldugott, de elképesztően jó halétterem.

+1. Brennivín – Az elmaradhatatlan izlandi ital

Nem hagyhatod el Izlandot anélkül, hogy meg ne kóstolnád a Brennivínt, amit nem véletlenül hívnak „fekete halálnak”. Ez az erős, köményes snapsz tökéletesen kiegészíti az izlandi lakomát, és különösen jól jön, ha épp cápahúst próbálsz lenyelni.

Izland gasztronómiája tehát tele van meglepetésekkel – a híres hot dogtól a sültkrumplis élményig, a bárány levestől a cápahúsig, minden falat egy új kaland. Ha ellátogatsz ebbe a csodálatos országba, mindenképp próbálj ki néhányat ezek közül a fogások közül – vagy ha igazán bátor vagy, akár mindet! 😉

◄ Vissza a utazási tippekhez

Legfrissebb tippjeink

Marrákes illatai és színei

Marrákes illatai és színei

Amikor először léptem be Marrákes szívébe, a Djemaa el-Fna térre, olyan érzésem volt, mintha valaki beleszórt volna egy fűszeres álmot...
Ünnepi ízek Grúziában

Ünnepi ízek Grúziában

Ha egy igazán különleges szilveszteri élményre vágysz, ahol a kulináris élvezetek és a hagyományos vendégszeretet kéz a kézben járnak, Grúzia...
Miért érdemes nyáron Izlandra utazni?

Miért érdemes nyáron Izlandra utazni?

A nyár Izlandon nem csak egy évszak – ez a szabadság, a felfedezés, és a természet iránti rajongás legjobb időszaka.

Izland – Utazási ajánlataink

havas izlandi táj

Izland

Iceland Ring – Körutazás Izlandon

8 nap / 7 éjszaka ★★★★★ 5/5

Bővebb információ

Utazási ajánlataink

havas izlandi táj

Izland

Preikestolen

Norvégia

Glenfinnan viadukt gőzmozdonnyal

Skócia

Kallur világítótorony Feröer-szigeteken

Feröer-szigetek

Alazani völgy - ősi bor készítő edények

Grúzia